Over Ons

Rond 1920 is het bedrijf in Yerseke ontstaan. Grootvader Van der Endt is begonnen met het verzamelen van schelpengrit op het dijktalud aan de overkant waar het huidige bedrijf, nog steeds, gevestigd is. Hier werd het schelpengrit aan de lucht gedroogd en verpakt. Met paard en wagen bracht men in de omgeving de calciumbron aan huis bij de pluimveehouders. In de jaren 50 is men het grootser gaan aanpakken. Er werd een eigen schip gekocht dat de schelpen van de schelpenbanken kon opzuigen. De grotere aanvoer en innovatie zorgde ervoor dat Van der Endt zich steeds meer is gaan specialiseren in andere toepassingen voor schelpen. “Ostrea” is van oudsher de merknaam waaronder de producten op de markt gebracht worden.

In 2005 heeft men de productie en het merk ØTA (Oyta) overgenomen uit Denemarken. Zij bedienden tot 2004 met zeeschelpen hoofdzakelijk de Scandinavische en de exportmarkt vanaf een oever aan het Roskilde Fjord. Met het produceren zijn ze moeten stoppen, nadat het fjord waar hun schelpen uit gewonnen werden verklaard werd tot beschermd vogelgebied. De oestergrit haalde men daarna uit Noorwegen, gedroogd en gezeefd. Na steeds terug-komende aanvoer problemen heeft de toenmalige directeur Laust Dahlgaard besloten het merk ØTA (Oyta) te verkopen aan Van der Endt-Louwerse, Europees de grootste leverancier.

Onze activiteiten zijn onder andere:

  • Winning van grondstoffen met ons huidige schip de “Eemshorn”
  • Produceren van allerlei soorten grit voor de mengvoederindustrie
  • Produceren van diverse aanvullende voeders en bodembedekkers
  • Het verpakken van verschillende private labels
  • Het aanvoeren en wassen van schelpen voor isolatiemateriaal
  • Verkoop van schelpen voor onder andere drainage, waterzuivering, luchtfilters en als halfverharding voor paden en tuinen.